Jak wybrać kawę do ekspresu?

0
672

Kawiarka, aeropress, drip, frenchpress… Profesjonalnych metod parzenia kawy jest tak wiele, że można czuć się trochę zagubionym. Nic dziwnego, że niektórzy z miłośników tego napoju decydują się na łatwy i szybki w obsłudze ekspres. Nie musi się to na szczęście wiązać z utratą właściwości smakowych. Kawa z ekspresu może dorównywać tej parzonej przez profesjonalnych baristów, jeśli tylko do tej metody parzenia dobierzemy odpowiednie, wysokiej jakości ziarna.

Rodzaj ekspresu – czy ma znaczenie?

Dwa typy ekspresów automatycznych – przelewowy i ciśnieniowy – działają na trochę innej zasadzie, co wpływa na smak kawy. W ekspresie ciśnieniowym gorąca woda jest przepuszczana przez zmielone ziarna pod wysokim ciśnieniem; natomiast w ekspresie przelewowym woda jest po prostu przelewana przez ziarna z użyciem filtra. Kawa z ekspresu przelewowego w smaku przypomina tradycyjną kawę sypaną; natomiast ekspres ciśnieniowy pozwala na przygotowanie bardziej zróżnicowanych rodzajów kawy – espresso, americano czy cappucino.

Na co zwracać uwagę, wybierając kawę do ekspresu?

Kupując kawę do ekspresu – tak samo jak w przypadku każdej innej metody parzenia – warto zwrócić uwagę na kilka informacji znajdujących się na opakowaniu:

  • kraj pochodzenia – różnice w środowisku naturalnym różnych krajów, w których uprawiana jest kawa, przekładają się znacząco na różnice w smaku. Temat ten jest oczywiście bardzo szeroki, jednak uogólniając można powiedzieć, że lekkie, owocowe aromaty są charakterystyczne dla kaw afrykańskich, zaś słodkie, orzechowo-czekoladowe tony to cecha ziaren pochodzących z Ameryki Południowej i Środkowej.
  • stopień wypalenia – im ciemniej palona kawa, tym cięższa i bardziej gorzka. Jasno palone kawy są mocniej kwasowe.
  • data palenia – to jedna z najważniejszych informacji, która powinna decydować o wyborze kawy; jej świeżość jest kluczowa dla smaku i jakości. Najlepszy napar powstaje po 2-6 tygodniach od wypalenia ziaren.

Gdzie kupić kawę do ekspresu?

Większość kaw popularnych marek dostępna w marketach to mieszanki ziaren różnego pochodzenia; nie można również zweryfikować ich świeżości. Dlatego warto wybrać kawę z mniejszych palarni, które starannie dbają o jakość swoich produktów. Niektóre strony, tak jak https://coffeeandsons.pl/kategoria/do-ekspresu-i-kawiarki, oferują wybór kaw ziarnistych do ekspresu. Zaczynając przygodę z „bardziej zaawansowaną” kawą, warto zaopatrzyć się w kilka różnych typów ziaren o różnych profilach smakowych, by wybrać swój ulubiony.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here